Webbhuvud_ejskog
Älgjakten den 8-12 September 1958


Detta år deltog 29 man i jaktlaget.
 
 
Resjövall-Otto Larsson                      Elis Halvarsson
Hälla-Ludvig Larsson                        Hälla-Ernst Larsson  
Arne Andersson                              Wilhelm Wikner
August Wikner                                Edvin Buvall             
Gustav Skottheim                            Aron Larsson
Gösta Berg                                     Stor-Lasse Larsson            
Bror Larsson                                  Johan Sävström
Mångs-Albin Ludvigsson                  Axel Olsson                       
Stefan Olsson                                Strand-Erik Ludvigsson  
Henry Olsson                                 Manne Bergman
Sus-Pelle Larsson                           Lennart Näs
Andreas Bergström                        Garpa-Evald Persson
Garpa-Per-Erik Persson                  Hälla-Ture Larsson
Olle Dismats                                 Janne Stefansson
Sigvard Kronvall
 
 
 
Jaktlaget var detta år uppdelat på två lag som jagade var för sig första dagen.
I "vasstäck-kojan" var vi detta år nio man.  
Aron Larsson hade tillsammans med några andra ställt iordning en långbrits så att det nu blev plats för någon mer.
Aron  och Gösta Berg fanns nu med oss där i kojan, däremot blev Strand-Erik med dom i norra halvan.

Vid tisdagens jakt då vi tog Ejskogsfjället, sköt Garpa-Per-Erik Persson två oxar som kom nerifrån på väg mot fjället då han satt vid bergslags-rået. I detta drev satt jag vid "enögd-passet" och såg skymten av de båda älgarna som hade blivit påskjutna innan, en bit söder om passtället där Per-Erik satt. Mångs-Albin, som gick med hund, drev ner vid Per-Erik som då naturligtvis ville bjuda Albin på en sup.
Det blev då uppdagat att någon hade blandat ut brännvinet med vatten.

På onsdagen då vi jagade Lägerdalen satt jag nedanför Wilhelm som satt längst upp. På detta drev fick jag se en jätte-stor och svart älgko med två stora svarta kalvar. Dom kom springande söderifrån och stannade cirka 15 meter ifrån mig. Bror Larsson hade en hund med sig som hette Rollo och han kom tassande nerifrån och stannade bakom ryggen på mig där jag satt.
Då jag sakta sträckte ut handen för att ta fast hunden fick kon se oss och sprang iväg med Rollo efter sig. Rollo drev en liten bit men sedan kom han tillbaka.

Vid torsdagens jakt, då vi tog "Flatfjälls-moren", fick jag och Per-Erik våra pasställen uppe på kalfjället. Då jag hade suttit bortemot en timme small det två skott nedanför fjällsfoten.
En kort stund efter dessa skott tog jag fram en kikare för att titta på Syndalstäkten som jag såg alldeles ovanför där fjället sluttar undan. Direkt som jag satte kikaren till ögonen fick jag se en stor oxe som just då kom upp på fjället. Det var det första som dök upp i kikaren och oxen hade kurs rakt emot passet där Per-Erik satt, i bredd med mig.
Per-Erik satt ungefär 250 meter på sidan om mig och jag tänkte att nu så smäller det. Men då han inte sköt anade jag att han hade lämnat sitt pasställe. Jag satt och såg på oxen och så snart han passerat Per-Eriks pasställe började jag att skjuta.
Vid mitt första skott stannade oxen till och jag tyckte jag såg att älgen liksom nickade till med huvudet, men sedan fortsatte den bortöver fjället. Jag sprang då bortöver lika som älgen och då den stannade gjorde jag likadant, stannade och sköt, och då den stannade och stod stilla på ca 100 meter sköt jag ett skott varvid älgen föll. Jag hade då skjutit 6 skott och det visade sig att jag hade en lungträff i mitt första och en hjärtträff i mitt sjätte.
Den älgen blev således fint skjuten och vi sålde den och fick 1150:- för den.
Den vägde uppgjord och klar 335 kg.
De två skotten som jag hörde innan detta var Mångs-Albin som sköt en ko nedanför fjäll-foten och det var då som Per-Erik lämnade sitt pass för att se hur det gått för Albin , men detta såg inte jag. Oxen sprang precis rakt över passet där Per-Erik skulle suttit. Detta drev blev det sista i årets älgjakt för oss som tillhörde "Vasstäcks-laget".
Vi sköt 16 älgar i denna älgjakt.
Vi som tillhörde "vasstäcks-laget" var följande nio: Albin Ludvigsson, Axel Olsson, Aron Larsson, Gösta Berg,Henry Olsson, Manne Bergman, Sus-Pelle Larsson, Elis Halvarsson och Per-Erik Persson.